“Писменост људима даје оруђе уз помоћ ког могу да унапреде свој живот, учествују у одлукама заједнице, али и имају приступ важним информацијама које се тичу социјалне и здравствене заштите.”

Бан Ки Мун, генерални секретар УН

Данас је у библиотеци наше школе обележен Међународни дан писмености који је Организација УН за образовање, науку и културу, Унеско, прогласила 8. септембра, давне 1967. године, са циљем да се истакне важност читања и писмености, како у животу појединца, тако и друштва у целини.

Одељења првог разреда образовног профила Техничар за обликовање намештаја и ентеријера и Обућар су са својим професоркама српског језика и књижевности организовала радионицу под називом “Писмо тајном пријатељу”, у оквиру које су имали задатак да напишу писмо пријатељу, поштујући правописну и граматичку норму, али и структуру писања писма. За многе је ово била новина, али и изазов, јер живимо у ери дигитализације, где је писање писама непознаница младима.

Овом приликом ученицима је представљен и целокупан библиотечки фонд, са акцентом на Правопис српског језика, Речник српског језика, Вујаклију, Фразеолошки речник и многе енциклопедије.