Образовни пројекти и међународна сарадња

Негујући  иновативан приступ образовању, школа је активно учествовала у значајним националним образовним пројектима:
„Програм реформе средњег стручног образовања“, у оквиру кога су у школу уведени огледни образовни профили комерцијалиста, архитектонски техничар и кровопокривач, „Модернизација средњег стручног образовања“,„Друга шанса“„Пројекат факултативног учења кинеског језика“, Пројекат „Програм огледа за примену приступа настави усмереној на учење и развој компетенција ученика у основном и средњем образовању и васпитању и развијање школа вежбаоница“ познатији као „Развионица“.
Међународну сарадњу школа је започела 2015. године, пројектом прекограничне сарадње „Explore, discover and spread the word!“ („Истражи, проучи, свима препоручи!“). Партнер школе била је Професионална  гимназија „Проф. др Асен Златаров“ из Видина, а пројекат је кофинансиран од стране Европске уније кроз ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија.

Сарадња са бугарском школом је настављена пријавом три пројекта у оквиру Erasmus+ програма. Пројекти су усмерени на унапређивање квалитета професионалне праксе и СТЕМ предмета, као и предузетничких вештина, кроз размену примера добре праксе и мобилност ученика и наставника.

  • пројекти Ученичког парламента који подстичу активизам младих, толеранцију, ненасиље и очување животне средине (изградња летњиковца у школском парку, „Балкански форум младих за толеранцију“, „Зелени кутак за мој одмор“, „Дружењем против насиља“, „Научи своја права, права су обавезе!“ и др.
  • еколошки пројекти „Пут ка Еко-школи“ и „Еко едукација – више знања, мање отпада“, суфинансирани по конкурсу локалне самоуправе 2014. и 2015. године.
  • пројекат Pen pals! (дописивање са вршњацима из Америке)
  • учешће на фестивалу науке „Наук није баук“ 2015.  и 2016.године.
Прво учешће на фестивалу “Наук није баук”, 2015. године – поставка “ЕНЕРГИЈА +/ -“

 Прво учешће на фестивалу “Наук није баук”, 2015. године – поставка “ЕНЕРГИЈА +/ -“Свим ученицима који покажу интересовање,  добре резултате учења или изузетну вештину у пракси,  пружа се шанса за учешће на такмичењима, од општинског до републичког нивоа.

“Новогодишња чаролија” Техничке школе, децембар 2015.

Ученици и наставници школе радо и редовно учествују  у организацији разноврсних културно уметничких и јавних манифестација у школи и граду: обележавању Европског дана језика, Међународног дана без аутомобила,  Дана борбе против насиља над женама, Дана људских права, Дана толеранције, Светског дана развоја информатике, Сата програмирања, Међународног дана матерњег језика,  Дана броја пи, међународне еколошке кампање Let’s Clean Europe, Матурантске параде, Етно сусрета „Традицијом у Европу“, „Новогодишње чаролије Техничке школе“, реализацији јавних часова и др.
Ове школске године по први пут смо обележили и Дан филозофије, Дан борбе против насиља над женама и др.

Највеће успехе наши ученици постижу на такмичењима стручних школа машинске, кожарске,  грађевинске струке, Републичкој смотри талената из енглеског језика, републичком такмичењу из математике  економских школа (прошле године – I место на Републичком такмичењу ученика машинских школа за занимања III степена, II место на Републичком такмичењу текстилних и кожарских школа, два III места на Републичкој смотри талената из енглеског језика…), као и на спортским такмичењима. 

Осим  по доброј организацији и квалитету рада и неговању традиционалних вредности, школа је позната и по активном учешћу у пројектима образовног карактера.  Један од њих је и Пројекат прекограничне сарадње „Explore, discover and spread the word!“, у који су од априла 2015. године били укључени ученици и наставници Техничке школе и партнерске ПГ „Проф.др Асен Златаров“ из Видина.  
Више информација о пројекту можете наћи на сајту пројекта или фејсбук страници пројекта , а можете погледати и галерију фотографија, начињену у току трајања пројекта.

Пројекат је кофинансиран од стране Европске уније кроз ИПА програм прекограничне сарадње Бугарска – Србија.