У оквиру обележавања Европског дана језика, поред низа активности о којима смо већ извештавали на Фејсбук страни школе, ученици свих разреда урадили су и онлајн анкету. Анкета је пружила податке о односу ученика ка изучавању и важности страних и матерњег језика уопште, а израдили су је наставници Стручног већа српског и страних језика. Дошло је и време за анализу анкете. Радује нас да је већина ученика тачно одговорила на питања везана за значај обележавања Европског дана језика и разумевање пар општих термина (полиглота, хиперглота, итсл.). Било је доста занимљивих питања и још занимљивијих одговора, од којих бисмо издвојили следеће:

На питање „Зашто је битно неговати матерњи језик и зашто је добро да му будемо посвећени читавог живота“ (могуће је било дати највише 2 одговора), већина ученика је одабрала одговоре „неговањем матерњег језика доприносимо очувању нашег културног наслеђа“ (73,4% испитаника) односно „мој језик је моје богатство“ (46,8%) односно „то је показатељ учености и лепог васпитања“ (42,6%).

Наредно питање „Који од следећих фактора би те највише мотивисали да учиш нови језик“ (могуће је било дати највише 3 одговора), дало је следеће одговоре: „путовање“ (69,4%), „склапање нових пријатељстава“ (54,3%), „живот/рад/студије у страној земљи“ (51,1%), односно „разумевање различите културе“ (42,6%).

На питање „Колико језика, поред матерњег, једна особа треба да зна да би могла лако да се сналази у савременом окружењу“ више од половине ученика је одговорило са „један страни језик“ (56,4%), док је нешто мање од половине испитаника одговорило са „два страна језика“ (40,4%).

Тврдњу „Страни језик се најлакше учи…“ ученици су допунили на следећи начин: „у земљи у којој се њиме говори“ (68,1%), гледањем филмова/телевизије (58,5%), на интернету (34%), док су одговори „у школи“ и „кроз музику“ дали нешто слабије резултате од очекиваних (око 29%).

Последње питање у анкети – „Како разумеш изреку “Колико језика знаш, толико вредиш” дало је мноштво занимљивих одговора, ево неких: „ То значи да смо богатији знањем, елоквентнији, паметнији“; „Тако што смо сигурнији у себе, као личност смо цењенији, у датим ситуацијама лакше ћемо се снаћи…“ ; „То нам пружа шансу да проширимо своје видике и напредујемо“; „Могу да упознајем нове пријатеље, а пријатељи су вредни тако да се и ја осећам самим тим вреднијим“; „Ако разговараш са странцима на њиховом језику, више ће те поштовати“; „Својим знањем страног језика више вредимо и веће циљеве себи постављамо“; „Особа која зна више језика боље ће се снаћи у животу и упознати више особа“.

Овакви разноврсни одговори наших ученика су нам сигнал да са још већим жаром и посвећеношћу треба приступити у раду на очувању и изучавању како матерњег тако и страних језика. И као што рекосмо на крају анкете, УЧИМО ЈЕЗИКЕ ДА БИ НАМ ЉУДИ БИЛИ БЛИЖИ, А ПУТЕВИ ДАЛЕКИ!