Захваљујући позиву ПГ “Проф. д-р Асен Златаров” из Видина, школе са којом успешно сарађујемо од 2015. године, наша школа је ове године учесник пројекта “VET COMPETITION”. Тим поводом, 20. и 21. маја ове године били смо домаћини њиховим ученицима и наставницима.

По доласку и регистрацији учесника пројекта, било је међусобно упознавање кроз учешће у радионици „Европски воз“. Радионицу су водиле Наташа Јанкулоски, наставник економске групе предмета и Наташа Аранђеловић, наставник енглеског језика. Потом је Љиљана Жикић, координатор нашег пројектног тима, повела учеснике у обилазак дела школе. Након тога, реализована је прва активност пројекта, кроз коју су ученици школе из Видина водили наше ученике. Током активности реализовано је програмирање Лего робота и управљање истим. У овој активности нашу школу представљала је група ученика другог разреда, образовног профила техничар за компјутерско управљање (CNC) машина, са својом наставницом електротехнике и електронике, Иваном Спасић. За сам крај активности првог дана, наши ученици другог разреда, будући туристички техничари, повели су госте у обилазак знаменитости нашег града. За ову активност, ученике су припремиле Сања Маркулин и Марија Цветковић, наставнице стручних предмета економске струке.

Другог дана, Иван Амон, директор школе и Златица Геров, наставник стручних предмета машинске струке, повели су госте у обилазак другог дела школе. Били су у прилици да виде конкретан рад на практичној настави у кожарској и машинској радионици. После тога, група ученика трећег разреда, реализовала је радионицу о раду нумерички управљаног ласера, уз асистенцију наставника стручних предмета машинске струке, Ивице Богдановића. Демонстрирали су израду техничког цртежа, као и преузимање и обраду постојећих цртежа. Потом су демонстрирали рад саме машине кроз пример сечења и гравирања. Предмет израде били су елементи са логоом школе из Видина. На крају су производе настале током ове радионице поклонили својим гостима. Време по завршетку радионице искористили су за заједничку шетњу до центра града и присуство градском матурском плесу. У нади да ћемо наставити сарадњу, растали смо се до неког, надамо се, скорог виђења.