Београдска отворена школа (БОШ) је почетком 2020. године почела са реализацијом пројекта „Заштити приватност – одупри се притиску“ (Reclaiming privacy: A Tool to Fight Oppression), у сарадњи са Партнерима за демократске промене Србија (Партнери Србија), SHARE Фондацијом, НВО Атина, Да се зна и А11 – Иницијативом за економска и социјална права. Пројекат се спроводи уз подршку Делегације Европске уније у Републици Србији кроз Европски инструмент за демократију и људска права (EIDHR). У пројекат су укључене школе из Ваљева, Београда, Велике Плане, Старе Пазове и међу њима се нашла и наша Техничка школа.

Пројектни тим је чинило десетак ученица четвртог разреда, образовног профила комерцијалиста, под менторством професорке Наташе Јанкулоски. Ученице који су чиниле тим наше школе су: Николић Јована, Јовановић Анђела, Дуња Шамбо, Ирена Ранђеловић, Јована Станковић, Милица Костадиновић, Викторија Илић, Невена Јевтић и Кристина Баљевић.

Фокус овог пројекта је на јачању свести просветних радника и младих о значају заштите приватности, као и јачању њихових капацитета у заштити права на приватност личних података. Са тим у вези, БОШ је организовао два онлајн тренинга за ученике и професоре менторе. Један тренинг је одржан током децембра месеца, а други у марту. Ови тренинзи су ученичким тимовима приближили проблем заштите своје/туђе приватности, личних података, претњи, узнемиравања на интернету и злоупотребе приватности.

Продукт ових тренинга је израђена презентација нашег ученичког тима на тему приватност на Инстаграму.

У наредном кораку пројекта, ученички тим стечено дубинско знање о овим темама треба да примени у школским активностима и едукује своје вршњаке, ширећи тако информације о приватности на интернету.