Народна библиотека “Његош” из Књажевца и Српско географско друштво из Београда организовали су од 24. до 26. априла 2024. године Другу научну конференцију “Књажевачки крај – потенцијали, стање и перспективе развоја”. Научна конференција je била интердисциплинарног карактера, из области физичке и друштвене географије, демографије, геологије, спелеологије, метеорологије, физике, књижевности, образовања и културе.

У име покровитеља Конференције, скуп је отворио председник општине Књажевац, а у име Српског географског друштва, учесницима и публици обратио се професор емеритус Стеван Станковић, који је отворио и документарну изложбу “Записи о завичају: први истраживачи књажевачког краја“, приређену у циљу подсећања на великане науке који су у другој половини 19. и првој половини 20. века своја научна интересовања усмерили ка овом крају Србије.

Научна конференција окупила је двадесеторо аутора који се баве истраживањима из поменутих области, а њихови научни и стручни радови садржани су у Зборнику конференције, под насловом “Књажевачки крај – потенцијали, стање и перспективе развоја 2”.

Троје професора наше школе представило је своје научно-истраживачке радове на овој Конференцији: Златица Геров, “Пројектна настава или пројекат – примена и искуства у књажевачким образовним установама”, Ивана Богојевић, “Уметност у речи и слици – утицај синкретизма у уметности на пораст читања код ученика у Техничкој школи Књажевац” и Младен Милошевић, “Резултати новијих спелеолошких истраживања у клисури Коренатац”.

Ученици другог разреда образовног профила Туристички техничар, у оквиру блок наставе, учествовали су у организацији Конференције, док су ученици трећег разреда образовног профила Техничар за компјутерско управљање (CNC) машина присуствовали Конференцији.

Зборник радова и каталог изложбе доступни су у Дигиталној завичајној збирци Библиотеке.

https://digitalnazbirka.biblio-knjazevac.org/izdanja-biblioteke/knjazevackim-krajem/1096-knjazevacki-kraj-potencijali-stanje-i-perspektive-razvoja

https://digitalnazbirka.biblio-knjazevac.org/…/1094…