У Регионалном центру за стручно усавршавање, у суботу 18. марта, одржан је семинар за наставнике српског језика и књижевности под називом “Књижевност и језик у савременој учионици: простор за дијалог”.

Предавачи су били професори са Филозофског факултета у Нишу, Департмана за србистику: проф. др Горан Максимовић са сјајним предавањем о писцима и делима српске књижевности 18. и 19. века; проф. др Снежана Милосављевић Милић – “Марко Краљевић и Офелија: трансфикционални идентитет књижевног лика у пројектној настави”; проф. др Данијела Костадиновић – “Интертекстуални дијалог у поезији Попа Д. Ђурђева”; проф. др Данијела Поповић Николић – “Разговор са традицијом – потенцијали и потреба”.

Колико читање књижевних дела побуђује емоције код ученика, приказале су нам професорке Јелена Јовановић и Снежана Божић кроз интерактивно предавање “Читам и осећам – књижевност у емоционалном развоју ученика”.

О изазовима у проучавању савремене књижевности у основним и средњим школама, говорила је доц. др Јелена Младеновић.

Доста пажње посвећено је и језику, и то у предавањима проф. др Татјане Трајковић и доц. др Јелене Стошић – “Књижевност и (социо)лингвистика: у дослуху, шапату, дијалогу” и доц. др Александре Јанић – “Творбене иновације у жаргону српског језика”.

Српски као страни језик почиње да изучава све већи број странаца, што нам је и представио доц. др Александар Новаковић у “Методици наставе српског као страног језика на почетку XXI века”.

Семинару су присуствовале професорке српског језика и књижевности наше школе, Јелена Милошевић Петровић, Драгана Цвејић Вукић и Ивана Богојевић, а био је идеална прилика за дружење и размену искустава са колегама предавачима, али и са колегама из основних и средњих школа из града и окружења.

Захваљујемо се Регионалном центру за стручно усавршавање на организацији и предавачима са Департмана за србистику из Ниша.