Ученици Tехничке школе образовног профила грађевински техничар, одељења II/2 и III/2, имали су прилику да 13. и 14 маја ове године посете градилиште фирме „Интеграл инжењеринг“ на државном путу Вратарница–Књажевац.

Рехабилитација пута Вратарница–Књажевац у дужини 24 km обухватиће санацију постојеће и изградњу нове коловозне конструкције у складу са пројектом, затим санацију седам мостова, изградњу четири нова моста са претходним рушењем старих, рехабилитацију постојећих и изградњу нових потпорних зидова и цевастих пропуста, унапређење одводњавања пута, израду нове хоризонталне и вертикалне сигнализације.

Током обиласка ученици су прво посетили привредно градилиште ове фирме на коме су могли уживо да виде шта је све потребно за извођење овако комплексног пројекта какав је рехабилитација једног државног пута. На самом градилишту љубазни домаћини из фирме „Интеграл инжењеринг“ су упознали наше ученике са технологијом извођења радова. Могли су да виде како изгледа једна асфалтна база, шта је све потребно за њен рад и како све тамо функционише. Оператер базе је објаснио поступак припреме материјала, мешање, дозирање и на крају излазак асфалтне смеше која се одатле превози до места уградње.

Након обиласка привредног градилишта ученици, у пратњи наставника и домаћина, посетили су трасу на којој се изводе радови и том приликом обишли су један део овог великог градилишта на коме се изводи потпорни зид за будуће аутобуско стајалиште, као и место где се врши реконструкција једног моста, од неколико мостова чија се реконструкција врши на овом путу. Љубазни мајстори на овом делу градилишта су упознали ученике како изгледа процес везивања и уградње арматуре и припрема за бетонирање плоче.

Током два дана обиласка овог градилишта ученике су пратили наставници Лидија Јевтић Вушковић, Ивана Јевтић и Милан Вукић. Захваљујемо представницима „Интеграл инжењеринга“ који су омогућили ученицима и наставницима посету овом значајном градилишту и радујемо се будућој сарадњи у наредним годинама.